¿Cómo puedes sacarle más partido a tu portal?

27 June 2017

El passat 20 de Juny, vam tenir l'oportunitat de compartir unes hores de reflexió sobre aquesta pregunta en un interessant workshop.

Des de l'experiència de més de 10 anys de IN2 realitzant portals sobre eines Open Source, entre elles Liferay, hem vist que moltes vegades no s'aconsegueix treure tot el partit possible de l'eina que es té suportant un portal determinat.

A més, l'evolució de la tecnologia, les noves versions i possibilitats potser no es coneixen prou.

Per tot això, des de l'equip de portals de IN2, i de la mà del nostre company Luis Tomás García, vam creure que realitzar un workshop que ajudés a identificar algunes possibilitats seria de gran ajuda per a molts….

El primer, què és un portal?

“Un portal d'Internet és un lloc web que ofereix a l'usuari, de forma fàcil i integrada, l'accés a una sèrie de recursos i de serveis relacionats a un mateix tema. Inclou: enllacis webs, cercadors, fòrums, documents, aplicacions, compra electrònica, etc.”

Una vegada aclarit això, ens enfoquem especialment en 4 temes que considerem importants:

1) El portal com a punt d'accés únic a múltiples espais, continguts, aplicacions…Moltes vegades acabem tenint un caos, sense estructura, amb entitats repetides, amb una gestió de permisos impossible… Com aconseguir ordenar el caos?

 

Des del nostre punt de vista, la previsió i l'anàlisi de les necessitats de forma global, és la clau per utilitzar correctament tota la potència que ens ofereix l'eina. En particular, és importantíssim per definir què i com reutilitzar, atès que Liferay ens ofereix diversos mecanismes de definició d'elements basics que després poden ser reutilitzats amb facilitat com, per exemple, plantilles de contingut, en diferents espais de treball (per cert, has pensat si necessites un multi-site?)

 

 

2) Com oferir des del portal accés segur a usuaris interns i externs, de forma ordenada i àgil. Liferay ofereix múltiples possibilitats d'integració, amb LDAP o Activi Directory com a casos més comuns. Podem també necessitar de Google i/o Facebook per a la delegació d'autenticació, tenir un Single Sign On (SSO) integrat amb tercers sistemes... Tots aquests mecanismes poden conviure perfectament al nostre portal. El nostre expert Fabio Capponi a més va donar certes pautes per poder identificar quan necessitem un gestor d'identitats.

3) Possibles elements fàcils de crear per ajudar a la gestió d'empleats des del portal: un organigrama dinàmic connectat amb el LDAP, un procés d'avaluació de l'acompliment dels nostres empleats, etc. Cal considerar seriosament els “formularis made in Liferay”: amb l'última versió del producte, ha millorat sensiblement la facilitat i flexibilitat de l'eina per a la creació de formularis (per a la sol·licitud de vacances, per exemple), de manera que no cal desenvolupar eines adhoc o integrar un altre element extern….

 

 

4) Accés al portal des de múltiples dispositius, amb especial atenció al “responsive”; Liferay també ha millorat moltíssim a facilitar el responsive sense haver de programar durant setmanes:

 

D'altra banda, tenim disponible Liferay Screens, que ens ha permès, per exemple, construir una APP on el seu backoffice és el propi portal.

 

 

Aquestes i altres idees van ser compartides entre els assistents, deixant-nos amb ganes de més, ja que hi ha molt que explicar, per exemple, de les novetats que ofereix Liferay 7…seguirem treballant i compartint amb aquells interessats les nostres experiències…